Yhteistyö ja ammatilliset vuorovaikutustaidot verkkokurssi

Yhteistyö ja ammatilliset vuorovaikutustaidot (5op) on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Tuetaan yhdessä! Monialainen ja digitaalinen yhteistyö oppimisen tukena -hankkeessa tutkimusperustaisesti kehitetty opintojakso. Jakson sisällöt tulevat paitsi erityispedagogiikan tutkimuksesta myös kasvatuspsykologian ohjaus- ja vuorovaikutustutkimuksen alalta. Opintojakson tavoitteena on lisätä ymmärrystä monialaisesta yhteistyöstä koulun arjessa sekä antaa välineitä ammatillisen vuorovaikutuksen ja onnistuneen yhteistyön kehittämiseen muun muassa case-työskentelyn kautta ja tuomalla opiskelijoita yhteen kasvatustieteen eri koulutusohjelmista. Opintojaksolle voivat osallistua Oulun yliopiston ja Lapin yliopiston opiskelijat. Opintojakso toteutetaan 28.10.2019-10.1.2020.

Osaamistavoitteet:

 • Opiskelija osaa määritellä opintojakson keskeiset käsitteet (monialainen yhteistyö, ammatilliset vuorovaikutustaidot, pedagoginen konsultaatio, yhteisopettajuus, inkluusio)
 • Opiskelija osaa soveltaa opintojakson keskeisiä käsitteitä koulumaailmaan sijoittuvien haastavien tapausten tarkastelussa ja osaa tarkastella tapauksia kriittisesti
 • Opiskelija on saanut valmiuksia osallistua monialaiseen yhteistyöhön ja suunnitella ja arvioida työskentelyn etenemistä
 • Opiskelija on harjoitellut ja saanut valmiuksia antaa voimavarakeskeistä palautetta vertaisille digitaalisessa ympäristössä

Sisältö: 

 • Ammatilliset vuorovaikutustaidot ja voimavarakeskeisen työskentelyn lähtökohdat kasvatuspsykologisen tutkimuksen näkökulmasta
 • Inklusiivinen opetus ja sen reunaehdot
 • Yhteisopettajuus opettajien yhteistyön muotona
 • Pedagogisen konsultaation merkitys monialaisessa yhteistyössä ja opettajien työhyvinvoinnissa
 • Monialaisen yhteistyön mahdollisuudet ja rajoitukset

Järjestämistapa: Verkko-opetus (kaikki materiaalit ja ohjeistukset Moodle-ympäristössä), aloitus- ja lopetustapaamiseen voi osallistua Oulun yliopistolla tai videoneuvotteluyhteydellä (ajankohdat tarkentuvat).

Toteutustavat: Verkkoluentoja 5h, kirjallisuuteen perehtymistä 29h, itsenäisiä ja yhdessä laadittuja kirjallisia tuotoksia 37h sekä muuta itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä 64h. Opiskelijat etenevät kurssilla moduuleittain ja ryhmissä. Moduuleissa on sekä itsenäisiä että ryhmätehtäviä. Kurssin suorittaminen edellyttää moduulien aikarajojen noudattamista ja ryhmätyöskentelyyn sitoutumista. Ryhmät organisoivat työskentelyn haluamallaan tavalla eli lähitapaamisiin ei velvoiteta.

 1. moduuli: Orientaatio ja ryhmäytyminen (28.10.-1.11.)
 2. moduuli: Ammatilliset vuorovaikutustaidot ja voimavarakeskeisyys (4.11.-8.11. ja 11.11.-15.11.)
 3. moduuli: Yhteisopettajuus ja inkluusio (18.11.-22.11. ja 25.11.-29.11.)
 4. moduuli: Pedagoginen konsultaatio ja monialainen yhteistyö (2.12.-5.12. ja 9.12.-13.12.)
 5. moduuli: Oppimistehtävien kommentointi ja palautus (16.12.-20.12.; sovitaan aloitustapaamisessa)

Kohderyhmä: Ensisijaisesti aineopinnot suorittaneet kasvatusalan opiskelijat, erityisesti opettajaopiskelijat.

Suoritustavat ja arviointi: Arviointi (0-5) kohdistuu ryhmän oppimistehtävään ja ryhmätyöskentelyn itsearviointiin. Ryhmän oppimistehtävä kokoaa koko kurssin aikana tehdyt ryhmätehtävät ja kurssilla opitun monipuolisesti. Suoritus edellyttää lisäksi moduulien yksilö-, ryhmä- ja kommentointitehtävien suorittamista. Ryhmätyöskentelyn itsearviointi kohdistuu ryhmän sisällölliseen keskusteluun, ryhmän vastuunottoon ja tavoitteiden saavuttamiseen, vuorovaikutukseen ja oppimistehtävän työstämiseen.

Todistus: Hanke ei jaa opintopisteitä. Jos suoritat opintojakson hyväksytysti, saat todistuksen, jolla voit hakea hyväksilukua omasta yliopistostasi (OY:n opiskelijat: tällä kurssilla voi korvata kurssin 402142S Yhteiskunta ja inklusiivinen kasvatus, 5 op; muuten hyväksiluvut lähtökohtaisesti valinnaisiin opintoihin).

Yhteyshenkilöt: 

 • Opintojakson toteutus: suvi.kauppi(at)oulu.fi
 • Hyväksiluvut (OY): minna.sainio(at)oulu.fi
 • Hyväksiluvut (LY): suvi.lakkala(at)ulapland.fi

 Lue kokemuksia kurssista 

Kurssille voi osallistua rajallinen määrä opiskelijoita. Kurssille otetaan mukaan opiskelijoita monialaisten ryhmien muodostamista silmällä pitäen.  Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt 13.9.2019.

Advertisement

One thought on “Yhteistyö ja ammatilliset vuorovaikutustaidot verkkokurssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s