Konsultaation ja yhteisopetuksen opiskelua netissä kolmella kielellä – Erityispedagogiikan Case-kirjasto kasvaa

MIKÄ TÄMÄ ON?

Tuetaan yhdessä-hankkeessa (OKM:n rahoitus) on tuotettu kaksi ns. Case-kertomusta erityispedagogiikan Case-kirjastoon nettiin. Ideana oli tuottaa opetusmateriaalia tilanteista, jotka kaikki opettajat kohtaavat. Ensimmäisen tapauksen aihe on Konsultaatio ja toisen Yhteisopetus. Case 1 on mahdollista katsoa suomeksi, norjaksi tai ruotisiksi, Case 2 suomeksi tai ruotsiksi. Tapaukset sijoittuvat ”Kälviän”-kouluun, jonka nimi muutettiin toisessa tapauksessa ”Kallion”-kouluksi. Konsultaatio-tarinassa luokanopettaja Anton hakee erityisopettaja Eevalta apua tuen tarpeessa olevan oppilaan kanssa työskentelyyn. Hän saakin ohjeita, välillä aika negatiivisia ja arvosteleviakin. Opiskelijat katsovat tarinaa pienessä ryhmässä (2-5 henkeä) ja kun Konsultaatio-case loppuu, tuli heidän tietää hyvästä vuorovaikutuksesta sekä konsultaatiosta erityisopettajan työvälineenä.

Toisessa tarinassa rehtori on ollut koulutuksessa ja innostunut sen myötä yhteisopetuksesta. Niinpä hän määrää opettajansa kokeilemaan sitä. Osa innostuu ja osa on todellakin vastaan. Toinen, nuorempi erityisopettaja haluaa heti ”pois kopistaan” ja luokkiin ja vanhempi erityisopettaja toteaa, että ”parempi on ottaa oppilaita pieneen ryhmään”. Aineenopettaja sanoo, että ainoa tapa opettaa on, että ”erityisopettaja ottaa häiriköt luokseen”. Siinä on rehtorilla hieman motivoimista. Tapaus loppuu keskusteluun yhteenkuuluvuudesta.

Molemmat tapaukset on tarkoitettu pienryhmäopiskeluun (2-5 henkeä/ryhmä) erityis- tai luokanopettajiksi opiskeleville. Tapaus sisältää näyteltyjä videon pätkiä, jotka vievät tarinaa eteenpäin, lisäksi mukana on pieniä tekstejä, joita opiskelijat joutuvat lukemaan ja keskustelemaan niistä, tai tekemään roolityönä jonkun tilanteen. Yhden tapauksen läpikäynti niin, että tekee kaikki tehtävät pienryhmässä, kestää noin 2 h. Siihen kannattaa lisätä vielä noin tunti yhteistä keskustelua tapauksen katsomisen jälkeen.

Koko tapauksen saa opetuskäyttöön salasananoilla tämän jutun kirjoittajalta, mutta lyhennettyä versiota pääsee vapaasti katsomaan tästä linkistä. Jos linkki ei aukea Firefoxissa , kokeile toista selainta.

MISSÄ JA MITEN?

Case-kirjastoa on käytetty Suomessa Oulun, Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa, sekä Uumajan yliopistossa Ruotsissa. Palaute opiskelijoilta on ollut myönteistä ja opiskelutapa on saanut uutuudestaan kiitosta.  Adjektiivit, joilla tapausta on kuvattu, ovat positiivisia, kuten inspiroiva, uudenlainen, innostava, hauska ja humoristinen.

Jos käytät näitä tapauksia, tapahtuu se näin: Opettaja selostaa alussa, miten netissä oleva Case toimii (tutustuttuaan siihen ensin itse) ja jakaa sen jälkeen opiskelijat pienryhmiin. Jokainen ryhmä tarvitsee yhden tietokoneen ja internetyhteyden. Opiskelijat etsivät rauhallisen tilan ja alkavat katsoa tapausta ja tehdä siihen liittyviä tehtäviä. Kun tapaus on katsottu ja tehtävät palautettu sähköpostiin tai muuhun sovittuun paikkaan, keskustellaan yhdessä koko prosessista. Keskustelu kannattaa toteuttaa vasta seuraavana päivänä, koska eri pienryhmät saavat tehtävät tehtyä eri tahdissa. Jos sen haluaa purkaa samana päivänä, kaksi kaksoistuntia on sopiva aika.

KUKA TÄMÄN TEKI?

Tekninen toteutus tapahtui Uumajan yliopiston pedagogisessa yksikössä (Pedagogiska institutionen) ja käsikirjoituksen laati professori Marjatta Takala. Ensimmäisen käsikirjoituksen tekoon osallistuivat myös Helsingin yliopistosta dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara, Norjasta Lillehammerin yliopistosta professori Rune Hausstätter ja Umeån yliopistosta KT Kim Wickman ja KT Göran Widding. Teknisessä tiimissä olivat mukana kuvassa olevat: Jenny Dufweke, Tomas Holmgren, Ulrika Sahlén, Anna Frohm, Björn Daunfeldt, Monica Moritz ja Marjatta Takala. Kuva: Ulrika Sahlen. Toisen tapauksen tekoa rahoitti myös NordForsk projekti (Project No. 85644).  Jos haluat käyttää Tapauksia, ole yhteydessä marjatta.takala@oulu.fi

P.S. Erityispedagogiikan Case-kirjastosta on tehty kansainvälinen artikkeli: Takala, M. & Wickman, K. 2019. Collaborative Case-Based Virtual Learning in Higher Education: Consultation Case in Special Education. Journal of Digital Learning in Teacher Education.

Blogin tekstin kirjoitti marraskuussa 2019 Marjatta Takala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s