Studerande inspireras och inspirerar – samundervisning under praktikperioder

Hon heter Emma och skall bli speciallärare. Det lyser om henne när hon utbrister: ”det är helt fantastiskt, så här vill jag jobba i framtiden!” Det fantastiska är det hon upplever under en praktik. Hennes handledare har jobbat som specialklasslärare för en grupp elever med stora specialpedagogiska behov.  Förra läsåret bestämde hon och en klasslärare sig för att slå ihop sina klasser. Eleverna som tidigare gick i en specialklass  är nu inkluderande i en ordinarie klass. Lärarna gör ingen skillnad på mina eller dina elever. Klassen utgör en helhet där lärarna undervisar alla tillsammans. Det är ännu inget vanligt arbetssätt i Svenskfinland, men ett fint exempel på hur man kan jobba inkluderande utan att det krävs mer resurser.

Inom speciallärarutbildningen vid Åbo Akademi har vi de senaste åren arbetat för att studerande under praktiker skall få pröva samundervisa med studerande inom en annan lärarinriktning. Det har handlat om små inslag omfattande några lektioner samundervisning under praktikperioder vid fältskolor och vid övningsskolan. Att få praktikerna samordnade har mött på hinder, Hittills har ändå ett trettiotal studerande fått pröva samundervisning. Flera gradu-skribenter har varit inkopplade och följt upp samundervisningen. Studerande som prövat har varit mycket nöjda och sett stora fördelar med arbetssättet. Allt har inte gått som smort och nya frågor har ibland väckts. Men alla studerande har varit positiva till att ha fått pröva på ett arbetssätt som lyfts fram i styrdokument och forskning. Samtliga studerande har också svarat att de tror att samundervisningsinslagen ökar sannolikheten för att de ska samundervisa i framtiden. Den största nackdelen som nämns är att antalet samundervisningslektioner är för få.

I  en del klasser eller skolor har de handledande lärarna artigt låtit studerande samundervisa men förklarat att det inte är något de själv sysslar med. I  andra skolor  arbetssättet startat eller är inarbetat. Studerande har sett, lärt och inspirerats. Men så finns de också exempel på när lärarna lärt sig av studerande. Det handlar om lärare som haft studerande på praktik, sett dem undervisa tillsammans – och inspirerats till att själv börja samundervisa! I ett fall har specialläraren det här läsåret helt övergått till att ha samundervisning. Hon planerar och undervisar tillsammans med åtta lärarkollegor. Den här specialläraren hade positiv inställning till samundervisning. Kanske skulle hon förr eller senare ändå prövat samundervisning. I det här fallet gav lärarstuderande henne ändå en ”spark i baken”. Man kan se det som omvänd inspiration. Vi inom utbildningen förväntar oss att studerande skall inspireras under sina praktikperioder. Det är stort när lärare kan låta sig inspireras av dem.

Bilden visar studenter vem är gradu-skribenter i projektet Vi stöder tillsammans. Från vänster: Jenna Häger, Natalie Luukkonen och Emma Pohjavirta.

Christel Sundqvist, Åbo Akademi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s