Harppauksia kohti erityisopettajan konsultoivaa työnkuvaa

Metsokankaan koulu on Suomen toiseksi suurin yhtenäisperuskoulu. Toimimme neljässä eri yksikössä samalla koulukampusalueella. Meille on ollut tärkeää yhteisopettajuuden kehittäminen kaikilla luokka-asteilla, yhtenäisen hyvinvointipolun sekä erityisopettajien konsultoivan työnkuvan kehittäminen. Näihin olemme saaneet paljon kehittämisideoita Tuetaan yhdessä -hankkeen erilaisista konsultaatiotapaamisista, luennoista Oulun yliopistolla sekä keskittämällä koulumme henkilökunnan koulutusiltapäiviä näiden teemojen ympärille.

Olemme lähteneet ajatuksesta, että yhtenäistämme koko koululle vahvat yleisen tuen struktuurit ja panostamme toiminnassamme vahvaan käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen tukeen. Koulumme erityisopettajat sekä luokanopettajat ovat jakaneet omia, hyviksi havaittuja toimintamalleja sekä positiivisen pedagogiikan menetelmiä veso-koulutusiltapäivissä. Olemme luoneet yhdessä johtoryhmän kanssa huoneentaulut eli arvoihin pohjautuvat toimintaohjeet luokkiin. Opettajat ovat sitoutuneet yhteisiin toimintatapoihin, jolloin voimme tukea parhaiten yhdessä myös tukea tarvitsevia lapsia yhteisten pelisääntöjen mukaisesti.

Koulumme Hyvinvointipolku on myös uudistettu Hyvinvointitiimin työstämänä. Olemme saaneet erittäin hyvin toimivan ProKoulun mukaisen hyvinvointimallin, missä koulumme arvoja on kyselty oppilailta ikätason mukaisesti. Niistä on koostettu toimintaohjematriisi, missä arvot ovat selkeästi käytännön toimintaohjeina. Arvot ovat pieninä harjoitteina jokaisen luokan tarpeiden mukaan luokkien ja käytävien seinillä. Sekä lapset että aikuiset ovat sitoutuneita näin koulun arvojen mukaiseen toimintaan. Palkkiojärjestelmä on tällä hetkellä pilottikokeilussa yhdessä kouluyksikössämme. Siitä tullaan jalostamaan toimiva palkkiojärjestelmä myös koko koululle. Lisäksi Hyvinvointitiimi on kehittänyt koulullemme hyvinvointikvartaalit ja –tunnit, jolloin niin alakoulussa kuin yläkoulussa harjoitellaan samanaikaisesti yhteisiä hyvinvoinnin teemoja.

Erityisopettajat ovat ottaneet harppauksia kohti konsultoivaa työnkuvaa. Tässä on tärkeää, että lukujärjestysrakenne on mahdollisimman joustava. Vaikka meillä on kiinteä lukujärjestys, voimme tarpeen mukaan konsultoida pidempiä aikoja (jopa viikkoja) tukea tarvitsevia oppilaita samassa luokassa. Koulullamme ei ole pienryhmiä, joten välillä on tilanteita, jolloin erityisopettajan on tärkeää antaa tukea ja työkaluja luokanopettajalle. Parhaiten tuen työkalut menevät käytännön avuksi lapselle, kun erityisopettaja pystyy joustavasti olemaan samanaikaisopettajana. Tämä on ollut hienoa yhteistyötä eri puolilla kouluamme.

Tuetaan yhdessä -hankkeen myötä koulumme hyvinvointia ollaan kehitetty monella tasolla. Olemme saaneet kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin kehittämiseen arvokkaita näkökulmia. Koulussamme on ollut yhteisopettajuutta jo hyvin pitkään avoimissa ja muunneltavissa oppimisympäristöissä. Kehittämishankkeen myötä olemme vielä enemmän keskittyneet yhteisten hyvinvointiasioiden kehittämiseen. Kun yhteinen punainen lanka on kaikilla selvillä, on helppo puhaltaa yhteiseen hiileen. Näin voimme tukea toinen toisiamme mahdollisimman hyvin. Lopuksi haluamme kiittää Lea Veivoa, Sanna Komua ja Kirsi Mäntykiveä hankkeen mahtavasta toiminnasta!

Nina Pajala, laaja-alainen erityisopettaja, Metsokankaan koulu, Oulu

Advertisement

One thought on “Harppauksia kohti erityisopettajan konsultoivaa työnkuvaa

  1. Työnkuvanne on ollut upeasti toimiva, yhteistyöhaluinen ja -kykyinen moninaisuus, jonka itsekin olen saanut kokea useassa eri tilanteessa. Erityisopettajina olette vaivihkaa paikalla, mutta nerokkaasti näkymättömiä. Suurkiitokset!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s