Itä-Suomen yliopistosta osaavia erityisopettajia

Itä-Suomen yliopiston erityisopettajaopiskelijoiden opetusharjoitteluissa huomioidaan erityispedagoginen tutkimus- ja arvoperusta sekä inklusiiviset ja eettiset periaatteet. Keskeistä on luonnollisesti myös erityisopettajan pedagoginen osaaminen, monitoimijainen yhteistyö, työn organisointi ja oma ammatillisen kasvu.

Kuvassa: Opetusharjoittelun yhteydessä järjestettiin messut, joilla esiteltiin harjoittelun aikana luovasti sovellettuja materiaaleja ja menetelmiä.

Tuetaan yhdessä -hankkeen aikana maisterivaiheen opetusharjoitteluihin lisättiin kolme uutta teemaa: luokkahuonevuorovaikutus, kehittävä arviointi ja vahvuuslähtöinen pedagogiikka. Samalla uudistettiin opetusharjoitteluissa toteutettavat tehtävät. Opiskelijat raportoivat tehtävien toteuttamisesta sekä niihin liittyvistä kokemuksista ja pohdinnoista sähköisessä oppimisympäristössä. Näitä raportteja on kertynyt nyt 260 opiskelijalta.

Vahvuuslähtöisyyden, luokkahuonevuorovaikutuksen ja kehittävän arvioinnin teemojen toteuttaminen

Opiskelijat perehtyivät ensin teoriaopinnoissaan vahvuuslähtöiseen arviointiin. Opetusharjoittelun aikana sähköisessä oppimisympäristössä oli saatavilla materiaaleja vahvuuslähtöiseen arviointiin (mm. KTVA, Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointi, Sointu ym. 2018) ja opetukseen liittyen. Opiskelijat harjoittelivat oppilaiden vahvuuksien arviointia ja arviointitiedon hyödyntämistä opetuksessaan. Opiskelijat myös laativat suunnitelman, kuinka tukea oppilaiden vahvuuksia harjoittelunsa aikana ja sen jälkeen.

Vuorovaikutus on keskeistä opettajan työssä. Ennen opetusharjoittelua opiskelijat perehtyivät kirjallisen materiaalin ja video-opetuksen (Siekkinen 2019) avulla erääseen luokkahuonevuorovaikutuksen arviointimenetelmään (CLASS, Classroom Assessment Scoring System, Pianta ym. 2008). Opiskelijat videoivat omaa opetustaan ja arvioivat luokkahuonevuorovaikutusta CLASS-arviointia käyttäen. Tämän arvioinnin tarkoituksena oli tehdä näkyväksi omat vahvuudet ja kehittämistarpeet luokkahuonevuorovaikutuksessa. Tavoitteena oli myös auttaa opiskelijoita havaitsemaan ryhmän organisointiin, tunnetukeen tai ohjaukselliseen tukeen liittyviä osa-alueita.

Oppimisen arviointi on tärkeä osa opetusta ja oppimista. Ennen opetusharjoittelua opiskelijat perehtyivät ensin kahteen kehittävää arviointia käsittelevään videoluentoon (Atjonen 2016a; 2016b). Opetusharjoittelussa opiskelijoita ohjattiin havainnoimaan kehittävän arvioinnin periaatetyyppien toteutumista. Opiskelijoita pyydettiin kirjaamaan havaitsemiaan erilaisia arviointitapoja ja -välineitä sekä kytkemään ne kehittävän arvioinnin periaatteisiin.

Lue lisää

Uudistetuista teema-alueista tehdään myös korkeakoulupedagogista tutkimusta. Artikkelikäsikirjoitus opiskelijoiden kokemuksista vahvuuslähtöisen arvioinnin ja pedagogiikan hyödyntämisestä omassa opetuksessaan on arvioitavana (Vellonen ym.). Yksityiskohtaisemmin Itä-Suomen yliopistossa tehdystä opetusharjoittelujen kehittämistyöstä voi lukea huhtikuussa 2020 ilmestyvästä Mahdoton inkluusio? Tunnista haasteet ja mahdollisuudet -kirjasta. Luvussa Kohti uudistuvia opetusharjoittelukäytänteitä erityisopettajien koulutuksessa (Äikäs ym.) tarkastellaan laajemmin, kuinka erityisopettajankoulutus voi myös olla edistämässä inklusiivista koulukulttuuria.

Avainsanat: erityisopettajaopiskelija, Itä-Suomen yliopisto, opetusharjoittelu

Aino Äikäs ja Leena Holopainen, Itä-Suomen yliopisto

Lähteet

  • Atjonen, P. 2016a. Formatiivinen arviointi. Video (40 min). Joensuu: Filosofinen tiedekunta.
  • Atjonen, P. 2016b. Oppimisen kehittävä arviointi. Video (40 min). Joensuu: Filosofinen tiedekunta.
  • Pianta, R. C., La Paro, K. M., & Hamre, B. K. 2008. Classroom Assessment Scoring System™: Manual K-3. Paul H Brookes Publishing.
  • Siekkinen, M. 2019. Opettaja-oppilas ohjausvuorovaikutus. Video (50 min). Joensuu: Filosofinen tiedekunta.
  • Sointu, E. T., Savolainen, H., Lappalainen, K., Kuorelahti, M., Hotulainen, R., Närhi, V., Lambert M. C. & Epstein, M. H. 2018. Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline. Jyväskylä: PS-kustannus.
  • Vellonen, V., Äikäs, A., Lappalainen, K. & Holopainen, L. Arvioitavana. Pre-service special education teachers as change agents: Applying a strength-based approach in assessment and teaching during teaching practice.
  • Äikäs, A., Vellonen, V., Lappalainen, K., Atjonen, P. & Holopainen, L. Prosessissa. Kohti uudistuvia opetusharjoittelukäytänteitä erityisopettajien koulutuksessa. Teoksessa M. Takala, A. Äikäs & S. Lakkala (toim.) Mahdoton inkluusio? Tunnista haasteet ja mahdollisuudet. Ilmestyy 27.4.2020.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s